*

*

* * home | principal | services | experience | environment | projects | quotable | contact

gallery name:   Ole Miss GC -- Before & After Photo Gallery 2008 | Oxford, Mississippi

*

*

 

The following "Before and After" photos show the dramatic results of the transformation of the Ole Miss Golf Club during Watermark Golf/Nathan Crace Design's 2008 golf course renovation project.

 

AFTER: The above photo shows the new green at the par-4 fourth hole during grow-in (note the new green on the par-3 fifth hole in the background).

BEFORE: The above photo shows the previously existing green on the 4th hole--a small and nondescript push up green--prior to the renovation.


AFTER:  The new green on the par-3 fifth hole sits at an angle from front right to back left with two large bunkers guarding the back left pin placement.

 

BEFORE:  The previously existing green on the par-3 fifth hole was too small, lacked definition, and its worn bunkers were too far from the
putting surface--only coming into play for the worst shots instead of challenging all players. 


AFTER:  As seen in this photo taken during grow-in, the new green complex at the par-5 14th hole has been moved left and benched into the hillside while the location of the old green has been transformed into a small lake to the right.  Now golfers trying to reach the green in two shots will have to contend with more than trees--though there is a rumor that a shot played into the bank left of the green can deflect back toward the putting surface...or into a bunker...or into the collection area behind the green.

 

BEFORE:  Though the shadows in this photo of the previously existing green make it difficult to see (the flag stick is in front of the two carts in the right background), the old green was prone to flood and the fairway stayed wet because of the natural valley in which is was located.  For reference, the large oak to the right of the two carts in the before photo is the same tree with leaves immediately to the right of the flagstick ion the after photo.


AFTER:  The two new offset bunkers that front the new green complex on the short uphill par-4 11th hole offer a challenge to a golfer's depth perception, forcing you to trust the yardage--and your swing.

 

BEFORE:  The previously existing green on the par-4 11th hole was a small push up green with a small bunker on the left side that was not visible from the landing area on this uphill hole.


AFTER:  The new green complex on the par-5 sixth hole features a long (two to three club lengths) but narrow green with three bunkers.

 

BEFORE:  The previously existing green on the par-5 6th hole was too small for players trying to reach the green in two shots and lacked definition.


AFTER:  Seen from the fairway in this photo taken during grow-in, the new bunkers on the par-5 6th hole create the illusion of a double dogleg leading up to green guarded on the left by multiple bunkers and a large collection area to the right.

 

BEFORE:  The previously existing green complex on the par-5 6th hole rejected all but the most perfectly struck approach shots and possessed little if any visual excitement in an other beautiful setting with a backdrop of mature hardwoods and pines.


 

BEFORE:  Unlike the new bunkers seen in the after photos, the previously existing sand bunkers were unsightly, unplayable, and had become costly to maintain--requiring extensive maintenance to keep them playable.  The above photos are of two such typical bunkers.

 
 

Be sure to check back with us.  We will be adding more before and after photos soon.

home | principal | services | experience | environment | projects | contact

copyright | watermark golf, llc